image

22-6-2023

Het zoete leven

Van Michel Merlet

De familie Merlet bouwde in bijna honderd jaar tijd een geduchte reputatie op. Al sinds 1926 brengen ze vanuit hun imkerij in het Spaanse dorpje Castellón la Plana de mooiste honingsoorten en bijproducten naar honderdduizenden tevreden klanten. Michel Merlet zwaait er vandaag de dag de scepter. Volgens velen heeft hij de mooiste ‘bijbaan’ van de hele wereld.

Bijen leveren niet alleen honing en tal van nevenproducten, ze zijn vooral ook van levensbelang voor de mens. Ruim 75% van alle voedingsgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten, en dan met name door bijen. Valt die bijdrage weg, dan moet de groenteboer in no time ‘nee’ verkopen als klanten vragen om appels, frambozen, mango’s, kersen, courgettes, paprika’s en ga zo maar door.

Zorg en liefde

Daarom is het op z’n minst prettig om te weten dat er mensen zijn zoals bijvoorbeeld de familie Merlet. Bijna een eeuw geleden stichtte overgrootvader Merlet in Castellón la Plana een imkerij, die vandaag de dag te boek staat als één van de belangrijkste van Europa. De bijenhouderij, waar moderne technologie en eeuwenoud vakmanschap soepel hand in hand gaan, is volledig biologisch. De Merlet-bijen vliegen onder ideale omstandigheden over wilde bergbloemen, bossen, rozemarijn, lavendel, oranjebloesem, citroenbomen, tijm, eucalyptus, kastanjebomen, rododendrons en amandelvelden.

Door de grote verscheidenheid aan bloemen en planten in hun omgeving kan de familie Merlet niet alleen prachtige honing-soorten binnenhalen maar ook andere mooie bijproducten. En door de zorg en de liefde waarmee zij hun bijenvolken omringen en in stand houden, kan de mens meteen ook een klein beetje rustiger ademhalen…

 

Bijzaken

Naast heerlijke honing levert Michel Merlet ook propolis van de beste kwaliteit! Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit de knoppen of het sap van planten en bomen (hars). Propolis wordt door de bijen gebruikt om o.a. kieren in het nest te dichten en ziekteverwekkers buiten te houden. Ook voor de mens heeft Propolis een nuttige en krachtige werking. Al in de Griekse Oudheid stond het bekend om zijn krachtige eigenschappen. Michel Merlet heeft de unieke stof Propolis verwerkt in verschillende producten als o.a. keelspray, capsules en luchtwegensiroop.

Uitgelicht

image

6-2-2024

Proteïne Power

Je lijf bestaat voor een belangrijk deel uit eiwitten. Zelfs voor zo’n vijftien tot twintig procent. Deze proteïnen - andere naam, dezelfde inhoud - vormen een onmisbare schakel in je lichaam, omdat ze de leveranciers zijn van calorieën en aminozuren.