Golden Incabessen
De Incabes, ook wel Golden Incabes genoemd vanwege zijn goud-gele kleur, heet in het latijns; Physalis Peruviana en is ook wel bekend onder de namen goudbes, ananaskers of kaapse kruisbes. De incabes groeit aan een tot 2 m hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De bladeren, bloemstelen en kelken zijn bezet met zachte haren. Na de bloei vormt de kelk zich tot een omhulsel van de bes.
De Incabes is een goud-gele, oranje, 1-2 cm grote bes, die omhuld blijft door de lichtbruine kelk. Het sappige, licht-oranje vruchtvlees bevat vele kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur.
Incabes en oogst
De Incabes komt voornamelijk uit Peru in de Andes en wordt daar al eeuwenlang gegeten maar wordt daarnaast wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt
Ooit verbouwd in het Incarijk is dit een van Zuid-Amerikaans meest bijzondere bessen. Deze bessen worden als ze volledig rijp zijn handgeplukt, gewassen, gesorteerd en gedroogd in de schaduw tot het juiste vochtgehalte is bereikt. Door deze special manier van oogsten zijn de Incabessen vrij van pesticiden, chemische sulfur en zware metalen.
Incabessen brengen onze smaakpapillen tot leven met hun lekkere zoete smaak met een lichtzure toets.